30-06-10

Een sprookjesachtige geheime tuin

Mijn tuintje is mijn kleine paradijsje. Het is, voor mij en ook voor onze zonen, een wereld buiten de wereld. Mijn oudste zoon vind het jammer dat de mensen op straat nooit onze tuin zullen zien.
Ik vertelde hem dat het maar best was, anders zouden er steeds maar mensen in en uit lopen, en nu is het er heerlijk rustig.
'Het is onze geheime tuin,' fluisterde ik in zijn oor. En dat vond hij dan weer schitterend.
Deze avond op het terras moest ik dan weer denken aan een vriendin van mijn moeder.
'Ik kom hier zo graag,' zei ze: 'het is hier precies een sprookje. En zo goed verstopt.'
Met de kaarsjes aan en het vallende duister had ik deze avond inderdaad heel erg een 'sprookjesachtig-geheime-tuin'-gevoel.
Dit is wat ik zag:

blogavond 189

cropavond 168

Als dat niet genieten is?

23:00 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

24-06-10

Kindertuintjes

Ons zakdoektuintje kreeg er vandaag drie tuintjes bij.
Neen, we konden helaas niet een stuk grond bijkopen.
Onze sloebers wilden voor hun goed rapport een 'eigen tuintje' ipv een stuk speelgoed. Nu moet je weten dat onze borders propvol zitten met planten en bloemetjes en dat het gras niet zo groot is. Daar een stuk van omploegen betekent dat er al gauw bijna géén gras meer overschiet. Geen optie dus.
Ik stelde voor dat ze in het moestuintje mochten werken, en dat ik er mijn handen zou van af trekken. Maar neen, ze wilden zélf hun plantjes zaaien en zélf hun bloemetjes planten. En zélf kiezen wat er in hun tuintje zou staan.
Heel even dacht ik om zo'n vierkante meter-tuin aan te leggen, maar zelfs dat zou niet zo praktisch zijn in ons zakdoektuintje. Toch nog wat te 'groot'...
Toen las ik op internet over een heer die al jaren zijn groenten kweekt in metserkuipen. Wel, daar had ik er alvast één van staan in de zandbak! Een ronde.
Ik kocht er nog twee rechthoekige bij, en na school reed ik met twee supergelukkige kindjes naar het tuincentrum. Ik heb ze in de speelgoedwinkel nog nooit zo uitgelaten geweten!

blog24 juni 2010 182

Eerst boorde ik enkele gaten in de zijkanten van de kuipen.

blog24 juni 2010 187

Daarna goten we een laag hydrokorrels onder in de kuipen.

 blog24 juni 2010 189

blog24 juni 2010 202

 De kleinste sloeber wou enkel bloemetjes in zijn 'tuintje'.

blog24 juni 2010 217

De grootste sloeber wou een bloementuintje en een groententuintje met komkommers, een krop sla (uit moeders moestuin, want in de winkel hadden ze geen krulsla die steeds weer aangroeit hoeveel je er ook van eet...), worteltjes en radijsjes (die laatste zijn pas gezaaid en nog onzichtbaar).

blog24 juni 2010 206

Trots op zijn eigen 'tuintje'.
Achteraan in de kuip heeft hij een zomermix gezaaid, en nu is het spannend afwachten welke bloemetjes daar omhoog zullen komen!

blog24 juni 2010 207

Trots op zijn eigen groente- en bloemen'tuintje'.
Ook in zijn bloementuintje werd een zomermix gezaaid tussen de twee grootste planten. Spannend!

blog24 juni 2010 211

Een tuinman houdt zijn tuin altijd proper hé!

23:01 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

04-06-10

Anne Thomson

Toen de sneeuw nog niet zo lang weg was kwam Geert (http://rondommij.skynetblogs.be) op bezoek in ons zakdoektuintje. Hij bracht heel veel plantjes mee, en gulzig als ik was, wou ik ze allemaal.
Over één plantje was hij echt lyrisch 'Anne Thomson' zou een prachtige geranium zijn. Wel, het is waar. Het is een PRACHTIGE geranium. Met een bloempje dat al van ver in het oog springt. En ze groeit en bloeit uitbundig!
Ze groeit in de border die het allerlaatste straaltje zon opvangt. En ze staat er precies heel graag!

blog3 juni 2010 176

Ze was heel klein, maar is ondertussen al heel breed uitgegroeid. Ik had een vijftal bloemetjes verwacht dit jaar, maar heb er al een veelvoud gekregen ondertussen.

blog3 juni 2010 177

De bloemblaadjes hebben een heel speciale kleur die precies oplicht als de schemering invalt. Heel speciaal is dat.

00:42 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

03-06-10

Magische sla en snoeppot

Dit jaar plantten we voor het eerst krulsla. We aten al twee kroppen op. Het hart van de kroppen lieten we staan. En magie: de kroppen groeien gewoon terug aan. Dus tegen dat we alle kroppen 'opgegeten' zullen hebben, zullen we terug van die eerste kroppen kunnen eten. Een groot pluspunt tegenover de gewone klassieke krop sla die je volledig uit de grond moet halen. Liefst 's morgens dan nog, want als het te warm is als je die oogst verlept die meteen. De krulslablaadjes kun je op elk moment van de dag oogsten. Ze zijn altijd krokant en vol smaak.

crop3 juni 2010 161

Hierboven zie je een krulsla die we al opaten en nu weer mooi aangroeit. En ja hoor, er groeit een wortel tegen. Die is waarschijnlijk uit mijn zaaizakje gerold bij het wortels zaaien :-)

crop3 juni 2010 167

Aardbeiplanten woekeren fel. Ons tuintje is veel te klein om zo'n plant zijn gang te laten gaan. Daarom hebben we ze gewoon in een pot geplant. De pot hangt omhoog tegen een warme muur.

crop3 juni 2010 165

Zo zie je maar dat je echt niet veel plaats nodig hebt om te smullen uit eigen tuin.
Zo'n 'snoeppot' kun je zelfs op een balkon hangen! Gewoon water geven, meer hoef je niet te doen. En genieten van de lekkere vruchten natuurlijk!

22:44 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |