08-07-10

Een tuin met hoekjes


Ons zakdoektuintje is eigenlijk veel tuintjes in één.

Zo heb je het 'avondterras' zoals wij het noemen, dat is een terrasje waar het overdag zalig zitten is onder de schaduw van de jasmijn, en 's avonds heerlijk toeven is in de late avondzon. De warmte blijft er 's avonds ook lang hangen, tot ver na het invallen van de schemering. Een uitgelezen plek om met een boek neer te ploffen en de wereld te vergeten.

blogtuin27 juni 2010 096

Dan heb je het gazon, en de zandbak. Het domein van onze jongens.  

blog24 juni 2010 148

Daar worden kastelen gebouwd, waterleidingen aangelegd, huizen gemetseld, enz... 

blogMatthias zes jaar! 382 

En als ze moe zijn van al dat bouwen, dan vind je vlak naast de zandbak de hangmat. Echt wel het meest populaire plaatsje van ons tuintje.
blogMatthias zes jaar! 416

De hangmat is ideaal om te luieren of te lezen, of gewoon om in te schommelen.

 blog24 juni 2010 120

Een moestuin hebben we ook. Eigenlijk is het maar een klein 'moestuintje'.
Maar we eten er sla uit, en ook prei, kleine komkommertjes, tomaten en uien. De wortelen zijn dit jaar helaas mislukt. 

 blogtuin27 juni 2010 114

Natuurlijk staan er ook bloemen in ons zakdoektuintje! Dit is nog maar een heel klein stukje van de bloemenborder!

blogtuin27 juni 2010 125 

Ja, er wordt ook gewerkt in ons zakdoektuintje. Boven de tafel hangt sinds kort een zonneluifel. Dus verhuist de laptop op zonnige dagen naar de tuin.
Zo heeft ieder zijn plekje.
Als dat niet zalig is!

01:04 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

30-06-10

Een sprookjesachtige geheime tuin

Mijn tuintje is mijn kleine paradijsje. Het is, voor mij en ook voor onze zonen, een wereld buiten de wereld. Mijn oudste zoon vind het jammer dat de mensen op straat nooit onze tuin zullen zien.
Ik vertelde hem dat het maar best was, anders zouden er steeds maar mensen in en uit lopen, en nu is het er heerlijk rustig.
'Het is onze geheime tuin,' fluisterde ik in zijn oor. En dat vond hij dan weer schitterend.
Deze avond op het terras moest ik dan weer denken aan een vriendin van mijn moeder.
'Ik kom hier zo graag,' zei ze: 'het is hier precies een sprookje. En zo goed verstopt.'
Met de kaarsjes aan en het vallende duister had ik deze avond inderdaad heel erg een 'sprookjesachtig-geheime-tuin'-gevoel.
Dit is wat ik zag:

blogavond 189

cropavond 168

Als dat niet genieten is?

23:00 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

24-06-10

Kindertuintjes

Ons zakdoektuintje kreeg er vandaag drie tuintjes bij.
Neen, we konden helaas niet een stuk grond bijkopen.
Onze sloebers wilden voor hun goed rapport een 'eigen tuintje' ipv een stuk speelgoed. Nu moet je weten dat onze borders propvol zitten met planten en bloemetjes en dat het gras niet zo groot is. Daar een stuk van omploegen betekent dat er al gauw bijna géén gras meer overschiet. Geen optie dus.
Ik stelde voor dat ze in het moestuintje mochten werken, en dat ik er mijn handen zou van af trekken. Maar neen, ze wilden zélf hun plantjes zaaien en zélf hun bloemetjes planten. En zélf kiezen wat er in hun tuintje zou staan.
Heel even dacht ik om zo'n vierkante meter-tuin aan te leggen, maar zelfs dat zou niet zo praktisch zijn in ons zakdoektuintje. Toch nog wat te 'groot'...
Toen las ik op internet over een heer die al jaren zijn groenten kweekt in metserkuipen. Wel, daar had ik er alvast één van staan in de zandbak! Een ronde.
Ik kocht er nog twee rechthoekige bij, en na school reed ik met twee supergelukkige kindjes naar het tuincentrum. Ik heb ze in de speelgoedwinkel nog nooit zo uitgelaten geweten!

blog24 juni 2010 182

Eerst boorde ik enkele gaten in de zijkanten van de kuipen.

blog24 juni 2010 187

Daarna goten we een laag hydrokorrels onder in de kuipen.

 blog24 juni 2010 189

blog24 juni 2010 202

 De kleinste sloeber wou enkel bloemetjes in zijn 'tuintje'.

blog24 juni 2010 217

De grootste sloeber wou een bloementuintje en een groententuintje met komkommers, een krop sla (uit moeders moestuin, want in de winkel hadden ze geen krulsla die steeds weer aangroeit hoeveel je er ook van eet...), worteltjes en radijsjes (die laatste zijn pas gezaaid en nog onzichtbaar).

blog24 juni 2010 206

Trots op zijn eigen 'tuintje'.
Achteraan in de kuip heeft hij een zomermix gezaaid, en nu is het spannend afwachten welke bloemetjes daar omhoog zullen komen!

blog24 juni 2010 207

Trots op zijn eigen groente- en bloemen'tuintje'.
Ook in zijn bloementuintje werd een zomermix gezaaid tussen de twee grootste planten. Spannend!

blog24 juni 2010 211

Een tuinman houdt zijn tuin altijd proper hé!

23:01 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

04-06-10

Anne Thomson

Toen de sneeuw nog niet zo lang weg was kwam Geert (http://rondommij.skynetblogs.be) op bezoek in ons zakdoektuintje. Hij bracht heel veel plantjes mee, en gulzig als ik was, wou ik ze allemaal.
Over één plantje was hij echt lyrisch 'Anne Thomson' zou een prachtige geranium zijn. Wel, het is waar. Het is een PRACHTIGE geranium. Met een bloempje dat al van ver in het oog springt. En ze groeit en bloeit uitbundig!
Ze groeit in de border die het allerlaatste straaltje zon opvangt. En ze staat er precies heel graag!

blog3 juni 2010 176

Ze was heel klein, maar is ondertussen al heel breed uitgegroeid. Ik had een vijftal bloemetjes verwacht dit jaar, maar heb er al een veelvoud gekregen ondertussen.

blog3 juni 2010 177

De bloemblaadjes hebben een heel speciale kleur die precies oplicht als de schemering invalt. Heel speciaal is dat.

00:42 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

03-06-10

Magische sla en snoeppot

Dit jaar plantten we voor het eerst krulsla. We aten al twee kroppen op. Het hart van de kroppen lieten we staan. En magie: de kroppen groeien gewoon terug aan. Dus tegen dat we alle kroppen 'opgegeten' zullen hebben, zullen we terug van die eerste kroppen kunnen eten. Een groot pluspunt tegenover de gewone klassieke krop sla die je volledig uit de grond moet halen. Liefst 's morgens dan nog, want als het te warm is als je die oogst verlept die meteen. De krulslablaadjes kun je op elk moment van de dag oogsten. Ze zijn altijd krokant en vol smaak.

crop3 juni 2010 161

Hierboven zie je een krulsla die we al opaten en nu weer mooi aangroeit. En ja hoor, er groeit een wortel tegen. Die is waarschijnlijk uit mijn zaaizakje gerold bij het wortels zaaien :-)

crop3 juni 2010 167

Aardbeiplanten woekeren fel. Ons tuintje is veel te klein om zo'n plant zijn gang te laten gaan. Daarom hebben we ze gewoon in een pot geplant. De pot hangt omhoog tegen een warme muur.

crop3 juni 2010 165

Zo zie je maar dat je echt niet veel plaats nodig hebt om te smullen uit eigen tuin.
Zo'n 'snoeppot' kun je zelfs op een balkon hangen! Gewoon water geven, meer hoef je niet te doen. En genieten van de lekkere vruchten natuurlijk!

22:44 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

25-05-10

Het lied van de vogels

Als het mooi weer is en lekker warm, kan ik er heel erg van genieten om 's avonds in mijn ligzetel op het achterterras te liggen luisteren naar het lied van de vogels.
Zoveel kleur als je ziet vanop het terras aan het huis, zo groen ziet onze tuin er uit als je van achter naar voor kijkt. Heel rustgevend is dat!

Klik op het filmpje hieronder, zet je geluid aan, en geniet mee!

23:32 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

21-05-10

Voortuintje

Wij hebben niet alleen een zakdoektuintje, voor ons stulpje ligt ook nog een voortuintje. Daar staat vooral heel veel pachysandra in wegens gemakkelijk, niet lelijk en ook omdat het zo verschrikkelijk lekker ruikt als het 'bloeit.
Maar voor de rest is het eigenlijk een beetje vanalles door elkaar: amandelwolfsmelk, winterjasmijn, klaver, phlox, en een heleboel waarvan ik allang de naam niet meer weet, gewoon omdat ik het steeds opnieuw vergeet.
Vanavond toen de zon onderging lichtte ons voortuintje heel mooi op in een warme gouden gloed.
Kijk maar eens hieronder!

blog21mei 2010 037

crop21mei 2010 047

Gezellig hé?!

22:17 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

18-05-10

Verrassingen in ons zakdoektuintje

Na een heerlijke tuinreis in Kent liep ik thuis door ons zakdoektuintje toen ik plots deze zag staan.

croptuin18mei2010 068

Twee jaar geleden hadden we daar een akelei geplant, maar die wou niet groeien. Hij verschrompelde voor onze ogen. En nu, plots, staat hij daar terug! Drie keer zo groot als het plantje dat we er ooit zetten. Echt een ongelofelijk kado is dat!

croptuin18mei2010 071

Nog zo'n plantje waarvan ik dacht dat het nooit zou lukken om er in mijn tuin te krijgen. Mijn lievelingsbloem is de tere rode papaver. Zakjes zaad heb ik al uitgestrooid en elk jaar duiken ze overal op: tussen stoeptegels, in de goot, op bouwwerven, enz... maar nooit in ons zakdoektuintje. Van pure armoe heb ik dit jaar een geel-oranje papaverplantje in container gekocht. Die bloeit nu prachtig in onze border. Op de vensterbank heb ik een zakje rode papavers voorgezaaid.
Wie weet lukt het dit jaar toch nog!

croptuin18mei2010 075

Deze zijn onderweg naar ons 'moestuintje' uit mijn zaaizakje gevallen, en prompt groeiden ze op tot lekkere radijsjes. Knal midden in de bloemenborder. Ze zullen er daarom niet minder lekker om smaken :-)

croptuin18mei2010 076

Ons moestuintje doet het ook goed. De prei groeit, de sla staat lekker dik, de worteltjes groeien in de tunnel, de aardbeitjes worden stilletjesaan gevormd, de bieslook en de peterselie barsten uit hun pot, en ook de radijsjes die wel groeien waar ze horen te groeien doen het goed.

croptuin18mei2010 078

Ook de takken van de bessenstruik hangen zwaar door van de trossen. Een netje erover en mmmmmm... dat wordt smullen deze zomer!

blogtuin18mei2010 081

Ook de bloemenborder begint weer goed op te vullen. De choisya en de sering geuren om ter meest.  Nu nog zomerse temperaturen en we kunnen genieten van een slaatje uit eigen tuin op ons heerlijk geurend terras!

23:32 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

17-04-10

De zon in ons zakdoektuintje!


De zon heeft nu toch al een paar dagen flink haar best gedaan, en ook de temperaturen gaan in stijgende lijn. De tuin begint te knoppen, te botten en overal duikt weer kleur op. Bloemetjes die een hele winter verstoppertje speelden duwen voorzichtig hun kopjes weer uit de aarde. Andere plantjes verschijnen bijna als bij toverslag. Ook hommels, vlinders en lieveheersbeestjes vinden de weg terug naar ons zakdoektuintje. En daar kunnen wij alleen maar blij om zijn!

blogtuin14april2010 073

Deze pioen heeft de laatste dagen een echte spurt ingezet.

blogtuin14april2010 082

Een tulp koestert zich in het ochtendzonnetje, ernaast het frisse blad van de hortensia.

blogtuin17april2010 079

's Namiddags tonen de tulpen hun prachtige harten.

blogtuin17april2010 082

Op de bessenstruik zit een lieveheersbeestje te zonnebaden.

blogtuin14april2010 085

De bessenstruik is één en al belofte:
dat worden weer heerlijke smulpartijen deze zomer!

 blogtuin14april2010 083

Bij ons 'zonneterras' staat deze struik, ze bloeit met heerlijk geurende witte bloempjes, alleen ben ik de naam van de struik vergeten...

blogtuin14april2010 088

Als de schaduw tegen de middag plaats geruimd heeft voor de zon,
is het op dit terras heerlijk lezen tot laat in de avond.

blogtuin17april2010 075

's Morgens genieten we van de zon op het terras bij het huis.
Met de lego's spelen is nog eens zo leuk als je het in het zonnetje kan doen :-)!

21:13 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

07-04-10

De lente is er!


Koning Winter is duidelijk plaats aan het ruimen in de tuin. Al doet hij dat morrend, en zeker niet van harte. Tussen al de frisse lentekleurtjes en het levendig groen zie je lege plekken waar zomerbloeiers nog maar net aan hun groei begonnen zijn. De schijnbaar dode takken van struiken en heesters die nog maar net uit hun winterslaap aan het ontwaken zijn staan er nog kaal en doods bij. Ze botten schuchter en liggen ettelijke rondes achter op de lentebloeiers die  nu al uitdagend hun felle kleuren tentoonspreiden.
Maar ik zie nu al voor me hoe de border binnen enkele, niet al te lange, weken zal exploderen. Ik ruik de hyacinthen en de tijm, hoor de vogeltjes uitbundig kwetteren, en merk hoe de lente de tuin langzaam maar zeker helemaal inpakt.

blogtuin 7 april 2010 008

De Helleborus was de eerste die wat kleur in onze tuin bracht.

blogtuin 7 april 2010 027

Blauwe druifjes en narcissen: boodschappers van de lente!

 blogtuin 7 april 2010 025

De viooltjes zwerven voorzichtig onze tuin door.
Ze verschijnen elk jaar weer op een ander plaatsje.

blogtuin 7 april 2010 022

De eerste vlinders duiken ook al op.

blogtuin 7 april 2010 060

De klimhortensia krijgt zijn eerste blaadjes.


blogtuin 7 april 2010 049

De moestuin werd verplaatst, wat 'groter' gemaakt en heraangelegd.
(Het paddestoeltje is een slakkenval, de cd's dienen als vogelschrik)
In ons moestuintje staan al worteltjes, radijsjes, sla, prei, bieslook, tijm, peterselie, en aardbeitjes. Straks komen daar nog basilicum en tomaatjes bij.

blogtuin 7 april 2010 048

Mmmm, duimen maar dat de prei en de sla goed groeit!

Zet het geluid aan, en geniet van een gratis concert!

17:35 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

02-03-10

Een rotklus

Een klusje waar ik altijd tegenop zie is het snoeien van de klimhortensia. Die kruipt gezwind de muur op, en sluipt stilletjes over de rand op het golfplaten dak van de hangar, die aan onze tuin grenst.
Ook de klimop van de buren (zowel links als rechts) groeit aan sneltempo, en klimt tussen de klimhortensia door over de muur en op het dak.
Elk jaar moet het dak dus worden 'gesnoeid'.  En het is echt een klusje dat een hele middag in beslag neemt.

blogtuin1

De klimhortensia was alweer een dikke struik aan het vormen op het dak.

blogtuin2

Bijna de hele klimhortensia opgeruimd. We naderen de klimop.

blogtuin3

 Ook de klimop stond al kniehoog!

blogtuin4

Nu nog de randjes bijsnoeien en het is gepiept!

blogtuin5

Daarna nog alles in zakken plooien,
en het karwei zit er weer op voor dit jaar :-)

 

13:18 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

12-02-10

Winterwonderland

Ik vind een tuin er altijd erg sprookjesachtig uitzien onder een dikke laag sneeuw.

sneeuwdecember09 1


Ondanks de kou geeft zo'n pak sneeuw toch ook een heel knus gevoel. Net of er op het tuinbankje een dik donzen kussen werd neergelegd.

sneeuwdecember 09 2

 

23:49 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

10-02-10

Mooi laagje sneeuw

Vandaag werd ons tuintje weer onder een pak sneeuwvlokjes bedekt. Ik vind dat altijd zo mooi wanneer er overal een dik laagje sneeuw op blijft liggen.
Het doet me denken aan van die ouderwetse winterpostkaartjes waar er altijd op heggen en huizen een dikke witte laag sneeuw werd getekend.

blogsneeuw10feb

blogsneeuw 10feb030[1]

18:03 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

31-01-10

Scherven

De vriezeman heeft lelijk huisgehouden in ons zakdoektuintje. Verscheidene potten die al jaren meegaan zijn deze winter gebarsten.

blogtuinjan10 001 (2)

blogtuinjan10 007

Als scherven geluk brengen wordt het vast een heel goed jaar voor de tuin :-)
In elk geval heb ik weer scherven genoeg voor als ik de nieuwe potten met planten vul!

22:37 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Zo zag ons zakdoektuintje er in de zomer van 2009 uit

Tuin zomer 2009 2

Klein terrasje achteraan.

Tuin zomer 2009 3

Hoekje naast het terras bij het huis.

Tuin zomer 2009

Zicht van op het 'groot' terras'.

Tuin zomer 2009 5

Zandbak.

 

00:11 Gepost door Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |